SOSYOLOJİ EĞİTİMİ NASIL OLMALIDIR ?
Sosyologlar Derneği (SOSYODER) ve Yıldırım Bayazıt Sosyoloji Topluluğu tarafından organize edilen “Türkiye’de Sosyoloji Eğitimi Nasıl olmalıdır” isimli toplantı, Ankara’da Yıldırım Bayazıt Üniversitesi Etlik Konferans Merkezi’nde yapıldı.
Toplantıya, yaklaşık 10 Üniversiteden Sosyoloji’de eğitim yapan Lisans, Yüksek Lisans öğrencileri bildirileri ile katıldı.
Toplantının Açılış konuşmasında Yıldırım Bayazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, Sosyologlar Derneği Genel Başkanı Prof.Dr.Sami Şener ve Yıldırım Bayazıt Sosyoloji topluluğu başkanı Furkan Aksu birer konuşma yaptılar. Bu konuşmalarda, Sosyoloji eğitiminin önemi, toplum tarafından sosyolojinin anlaşılamaması ve sosyolojinin bir meslek olarak kendini topluma kabul ettirmesi gibi hususlar üzerinde duruldu.
Programın bildiriler bölümünde, aşağıdaki konular farklı illerden gelen sosyoloji Bölümü lisans, yüksek lisans doktora öğrencileri tarafından hazırlanan çalışmalar halkla ve öğrencilerle yapılan söyleşi kayıtları eşliğinde yapıldı:
Sosyoloji’nin toplumdaki varlığı, Sosyoloji eğitiminin uygulamalı olarak verilmesi. Sadece Batılı teorilerin öğretilmesi ve yerli sosyolojiye yer verilmemesi, Herkese sosyoloji eğitimi gerekli mi, Sosyoloji’de değerler, Öğrenciler sosyoloji eğitimi ile mesleki çalışmalara hazırlanabiliyor mu, Toplumun Sosyolojiyi anlama seviyesi, Sosyoloji eğitimi öğrencilere neler kazandırıyor, Sosyoloji eğitiminin iş hayatındaki rolü, Sosyoloji eğitiminde standardizasyon.
Programın öğlen oturumu önce, Sosyolog Müzisyen Hale ve ekibi tarafından sunulan müzik dinletisi ile başladı. Ardından ikinci ve üçüncü oturum devam etti.
Son oturumun ardından akademisyen grubu; öğrencilerin bildirileri ile ilgili değerlendirme gerçekleştirmişlerdir. Bu toplantıda; Doğuş Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sami Şener, Yıldırım Bayazıt Üniversitesinden Prof. Dr. Ramazam Yelken, Afyon Kocetepe Üniversitesinden Doç. Dr. Hüseyin Koçak, Çankırı Karatekin Üniversitesinden Doç. Dr. Ensar Çetin ile, Yard. Doç. Dr. Şahin Doğan ve Dr. Lale Vurgun görüşlerini ortaya koymuşlardır.
Program, Türkiye’nin çok çeşitli üniversitelerinden 600 öğrenci katılımı ile bir gün boyunca dikkatli ve keyifle takip edilmiştir. Hem öğrenciler hem de akademisyenler için geliştirici ve ufuk açıcı bir toplantı olarak hafızalarda yer almakla birlikte, Ülkemizde ilk defa ülke genelinde sosyoloji öğrencilerini biraraya getiren yoğun içeriğe sahip önemli bilimsel ve kültürel bir etkinlik olarak tarihe kayıt düşmüştür…